Open brief VOB internetvrijheid en hoe verder?
Korte tijd geleden schreven we een brief aan de VOB. Daarin riepen we op tot een stellingname inzake de aantasting van internetvrijheid. Hierop werd gereageerd door Ab de Vries (waarmee we blij zijn), maar op de aard ervan hebben we veel aan te merken. De cruciale zinsnede uit de reactie is de volgende:
Auteursrechtelijke bescherming en vrije toegang tot informatie gaan hand in hand. Bibliotheken dragen daar medeverantwoordelijkheid voor. Om die reden hebben bibliotheken ook belang bij goede afspraken en regelgeving op het gebied van downloaden. Dat mag niet vergeten worden.
De ACTA ondertekening door de Europese commissie op 26 jan. j.l. betekent nog niet dat het een feit is. Het Europees Parlement zal er ook nog mee in moeten stemmen. Dat is nog geen gelopen race. Daarom stel ik me voor dat jullie met jullie vaardigheden op internet mee helpen om bewustzijn te creëren en het belang van bibliotheken in deze te versterken.”
Naar onze mening is een afwachtende houding juist datgene wat niet juist is. Het is nú de tijd om nog een rol van betekenis te spelen in dit debat. Blijkbaar is dit niet de gedachte bij de VOB en draagt zij dit stokje graag over aan ons en “onze vaardigheden op internet”. Dit stuit ons tegen de borst, maar maakt tegelijkertijd energie in ons los. En uitgaande van dat laatste gaan we daarom in ieder geval twee dingen doen om dan toch, met de woorden van Ab de Vries, te trachten “het belang van bibliotheken in deze te versterken”:
1. We geven de bibliotheek in het debat een gezicht door vanavond aanwezig te zijn bij het burgerinitiatief Steunfonds Open en Stabiel Internet (SOS Internet). Dit is een rechtstreeks antwoord op de constatering van Marleen Stikker van Waag Society (en eveneens één van de intiafneemsters van SOS Internet), die tijdens het NVB Congres in november 2011 aangaf dat bibliotheken onzichtbaar zijn op de momenten dat het erom gaat. Dit is zo’n moment.
2. We werken aan een website openbibliotheken.nl. Hierop zal een keur aan online content ontsloten worden die onder vuur komt te liggen wanneer verdragen als ACTA of Brein-webblokkades doorgang vinden. Tegelijkertijd ontsluiten wij op deze site bronnen waarnaar bibliotheken momenteel (nog) niet verwijzen.
Op deze manier hopen we een zinvolle bijdrage te leveren aan de discussie. Daarnaast vergroten we de zichtbaarheid van bibliotheken. Dat vinden wij namelijk hoognodig. Het moge tot slot duidelijk zijn dat we ondersteuning in wat voor zin dan ook zeer op prijs stellen. Dat kan, naast morele support, heel concreet zijn: zo zoeken we bijvoorbeeld een ontwikkelaar om openbibliotheken.nl site te realiseren.
Jeroen de Boer & Edwin Mijnsbergen
Mijn complimenten en steun voor jullie initiatieven. Top !
Hoi Jeroen, een goed punt en goed om je voor in te zetten. Zelf zit ik niet zo diep in deze materie. Heb je een suggestie hoe ik een steentje kan bijdragen?
Goedemorgen (nog net) Mark. Hartstikke fijn dat je ons initiatief ondersteunt. Wat we in ieder geval nodig hebben is zo veel mogelijk publiciteit. Een eenvoudige retweet van deze blogpost zouden we bijvoorbeeld al erg op prijs stellen. Het is belangrijk dat de discussie hierover loskomt.
In het artikel dat ik over deze kwestie schreef in de meest recente Informatieprofessional ga ik veel verder in op de problematiek in relatie tot onze sector. Ik wil niet pretenderen dat je dan ineens bent bijgepraat, maar je zult je dan denk ik wel beter een beeld kunnen vormen van eventuele bedreigingen:
http://epub01.publitas.com/ottocramwinckeluitgeverij/29/
Met vriendelijke groet,Jeroen