Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 10, 2011 in Auteursrecht, Bibliotheek, Muziek, Technologie | 0 comments

Bibliotheken kunnen hun nek uitsteken met KoppieCopy

Bibliotheken kunnen hun nek uitsteken met KoppieCopy

 

Martijn Arnoldus van Creative Commons Nederland introduceert het programma.

Bijna een jaar geleden schreef ik de korte blogpost De positieve insteek van KoppieCopy. Vanwege een drukke agenda kon ik toendertijd niet aanwezig zijn bij de startbijeenkomst, maar vandaag was ik wel in staat het seminar Auteursrecht in de klas in Amsterdam bij te wonen. De essentie van KoppieCopy is leerlingen uit het VO en MBO duidelijk te maken dat het werken met digitale content in lang niet alle gevallen verboden is. Wat dat betreft al een heel prettig signaal afgezet tegen de voortdurende stroom van negatieve berichtgeving, bijvoorbeeld afkomstig uit de kokers van de Brein’s van deze wereld. In drie stappen, leren, remixen en delen, komen leerlingen spelenderwijs in aanraking met de theorie en vraagstukken omtrent auteursrecht. Daarnaast gaan zij zelf praktisch aan de slag met publieke content om dat materiaal op hun beurt weer beschikbaar te stellen voor anderen. Al het materiaal valt daarmee onder de GelijkDelen-licentie van Creative Commons.

Ik bezocht de dag omdat ik voornemens ben het programma vanuit de bibliotheek aan te bieden aan het onderwijs. Omdat auteursrecht namelijk zo nauw verwant is aan mediawijsheid vind ik het niet meer dan voor de hand liggend dat bibliotheken hierin een voorname rol spelen. Mijn inschatting is daarnaast dat het ’t onderwijs ontbeert aan voldoende kennis en mankracht om dit onderwerp op een goede manier in te bedden in het lesaanbod. En laten we wel wezen: auteursrecht en bibliotheken gaan natuurlijk hand in hand, zij het vandaag de dag vooral op een negatieve manier (het niet kunnen aanbieden van bijvoorbeeld ebooks, streaming diensten etc.) KoppieCopy is daarmee ook een mooie manier om onze nek uit te steken en aantoonbaar te maken dat het digitale domein ook óns domein is. Een positief signaal dus, wat ook wel eens mag in het huidige tranendal van bezuinigingen en onbegrijpelijke digitale restricties.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This