Pages Menu
Categories Menu

Posted by on dec 18, 2010 in Open Source, Open Standaarden, Technologie | 0 comments

OpenVizsla maakt gehackt van gesloten USB-protocollen

OpenVizsla maakt gehackt van gesloten USB-protocollen

Vizsla is een Hongaars hondenras dat bekend staat om z'n goede neus.

 

Vandaag leerde ik een wederom succesvol Kickstarterproject kennen: OpenVizsla. Doelstelling is het creëren van een open en daarmee hackbaar ontwerp voor USB-traffic. In de basis is het protocol voor USB goed beschreven. Producenten van apparaten die werken met dit protocol (uiteenlopend van telefoons en printers tot computers) doen echter vaak hun best specifieke code die de connectie tussen hard- en software beschrijft gesloten te houden. Dit maakt het voor geïnteresseerde derde partijen erg lastig toepassingen te ontwikkelen. In de woorden van de ontwikkelaars, tevens de heren achter het iPhone Dev Team:

USB has a standard, published interface that is properly described (at great length) but the actual protocols for connected devices are not common and are often proprietary to the individual vendors or manufacturers. USB succeeded at eliminating most strange cables, but requires custom drivers for many types of hardware.

Often, these USB protocols are intentionally obfuscated to make them confusing and complex in order to attempt to restrict support to the original manufacturer of the device. In this case the USB packets themselves hold the key to the information that is necessary to write independent third party drivers.

Protocol analysis and reverse engineering is needed to create such drivers and these tasks rely on the real-time capture of USB traffic. Software-based analyzers are available, but only useful in certain limited applications.

Hardware based protocol analyzers are expensive and are usually out of the reach of most independent developers, hobbyists and hackers. The most popular products cost $1400+ and, with few exceptions, use proprietary Windows-only client software, proprietary protocols, and proprietary data formats that are hard to export for use with other software.

OpenVizsla will be a completely open design of a device that can capture USB 1.1/2.0 (high-speed, full-speed and low-speed) traffic passively between a target USB device and the connected host (usually a PC, but potentially anything that has a USB host port — think Xbox 360 and PS3). It will be controlled by any computer using open-source client software or potentially in standalone mode (where captured traffic is stored onto an on-board SD card).

Succesvolle voorbeelden van het hacken/reverse engineren van het USB-protocol heeft al geleid tot een paar aardige resultaten, zoals onafhankelijke drivers voor Microsoft Kinect en syncing tussen iPhone en Linuxcomputers. Dat heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat het streefbedrag van € 17.500 inmiddels meermaals over de kop is gegaan. De teller staat momenteel, met nog vier dagen te gaan, op ruim € 50.000.

[vodpod id=Video.5146822&w=425&h=350&fv=]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This