Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 11, 2010 in Bibliotheek, Social Media, Technologie | 0 comments

Hackerfilms in de bieb

Hackerfilms in de bieb

Een initiatief naar mijn hart, Free Kevin. Wat het is?

FREE KEVIN is an ongoing and roving screening series from a collection of 15.4 GB of downloaded films and documentaries depicting hackers and related computer culture from the 1980s-2000s. A range of material including blockbuster films, educational television programming, and documentaries produced within the hacking community will be presented in various cities worldwide over the next year in order to stimulate dialogue around issues of intellectual property and open culture.”

De films zijn verzameld door Pirate Bay-gebruiker pirateturk. De avond van de screening biedt tevens de mogelijkheid dit- en verwant materiaal onderling uit te wisselen, dus wordt aangeraden USB-sticks en harddrives mee te nemen. The Pirate Bay zal binnenkort ook worden gebruikt om een PDF van het programma en andere relevante gegevens beschikbaar te stellen. Hiermee is het mogelijk ook elders vertoningen te organiseren. Dat ik me daartoe wel geroepen voel, zal bezoekers van mijn blog waarschijnlijk niet verbazen.

Free Kevin is een initiatief van General Public Library, een project waarbij verschillende personen een idee kunnen verwezenlijken dat aansluit bij de doelstelling van initiator Mylinh Nguyen:

Nguyen approaches the idea of a library with a unique focus on participation and the formation of community. In contrast to a traditional reading room–which can only be accessed for the duration of the show—the online catalogue of the General Public Library allows each visitor to browse and curate their own library within an existing and continually growing catalogue, beyond the physical installation. Each donation, as it is made, will be logged into the library cataloging system. As libraries begin to form and overlap, each book becomes a link between the book donor and other participants in the library. Inversely, when viewing one book, it is possible to see the interests of other participants.”

De invulling van het programma met Free Kevin komt uit de koker van Laurel Ptak. Ik kan niet anders zeggen dan “Hulde!”

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This