Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 4, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Social Media, Technologie | 0 comments

Verspreiding historisch audiomateriaal juridisch gefrustreerd

Verspreiding historisch audiomateriaal juridisch gefrustreerd

In een vrij uitvoerige post op Ars Technica, Historic audio at risk, thanks to bad copyright laws, wordt vandaag aandacht besteed aan het met moeite toegang hebben tot-, delen- en bewaren van historische geluidsopnames. Zonder het gehele bericht te willen herhalen onderstaand een fragment uit de tekst dat de problematiek treffend verwoordt:

A scholar researching the history of vaudeville might have a strong interest in hearing recordings made by the first vaudevillians—recordings that came before the recording horn. These performers may have been headliners in their time, but today their names are virtually unknown. While scholarly interest in these recordings is high, their economic value to the property holder is negligible. However, legal restrictions governing access to a cylinder produced in 1909 are the same as those governing a compact disc made in 2009, even though it is highly unlikely that the 1909 recording has any revenue potential for the rights holder.”

Het National Recording Preservation Board van het Library of Congress doet daarom een aantal aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Hieronder vallen onder andere het decriminaliseren van gebruik van verweesde werken en het voor bibliotheken eenvoudiger maken werk te kunnen verveelvoudigen en delen.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This