Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 3, 2010 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Open Source, Open Standaarden, Social Media, Technologie | 0 comments

Week van de verbannen boeken

Week van de verbannen boeken

Eigenlijk ben ik net een dag te laat, want de Banned Books Week is gisteren juist afgelopen. Desondanks toch nog maar een korte verwijzing naar dit evenement dat als doelstelling heeft:

The books featured during Banned Books Week have been targets of attempted bannings.  Fortunately, while some books were banned or restricted, in a majority of cases the books were not banned, all thanks to the efforts of librarians, teachers, booksellers, and members of the community to retain the books in the library collections.  Imagine how many more books might be challenged—and possibly banned or restricted—if librarians, teachers, and booksellers across the country did not use Banned Books Week each year to teach the importance of our First Amendment rights and the power of literature, and to draw attention to the danger that exists when restraints are imposed on the availability of information in a free society.”

Open Culture schrijft dat pogingen boeken in Amerika te censureren voor een groot deel buiten het publieke blikveld plaatsvinden. Op een Google Map is aangegeven waar initiatieven hiertoe ondernomen zijn, maar volgens de site is dit nog maar 20-25% van het werkelijke aantal. Het onvolprezen Internet Archive biedt in het kader van Banned Books Week toegang tot 74 boeken die ooit onder vuur lagen, uiteenlopend van Winnie The Pooh tot Mein Kampf.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This