Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 26, 2010 in Bibliotheek, Internet, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 1 comment

Ook bij open source heb je regels te accepteren

Het gebruik van open source-software wordt niet altijd verantwoord, maar er is een kleine kentering zichtbaar.

Met verschillende vrienden en collega’s heb ik het er geregeld over: de opmars van het gebruik van open source-software is onstuitbaar, maar speelt zich vaak af buiten het blikveld van de consument. Veel van onze huis-, tuin- en keukentoepassingen, uiteenlopend van rekenmachines en koffieapparaten tot mediaboxen en routers, gebruiken open source-software om te kunnen functioneren.

Enerzijds is dit een zegen voor de open source-gemeenschap, want het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat de consument de voordelen van het gebruik ervan gaat inzien en waarderen. Anderzijds is het toepassingsgebied zo breed en divers dat het geregeld voorkomt dat met de inzet van open source-software de juiste juridische weg niet bewandeld wordt. Het principe van open source-software is namelijk dat de specifieke toepassing ervan binnen een product wordt gedeeld met de gemeenschap. Op deze manier kan worden voortgebouwd op de expertise die ermee is opgedaan. Net zoals een producent gebruikmaakt van (aangepaste) code moet iemand anders dat op zijn/haar beurt ook kunnen doen. Hiertoe wordt onder meer de licentie GPL (General Public License) ingezet.

In een artikel in de New York Times van dit weekend, The Defenders Of Free Software, wordt het probleem van het niet verantwoorden van het gebruiken van open source-componenten uiteengezet. Ik vond het erg aardig om te zien dat een Nederlandse deskundige op dit gebied, Armijn Hemel, als lichtend voorbeeld wordt aangehaald. Hij zegt in het artikel een sterke toename te signaleren van het niet verantwoorde gebruik van open source-code, maar aan de andere kant nemen grote ondernemingen de controle erop meer serieus. De GPL heeft namelijk voldoende juridische kracht om het te gebruiken bij rechtszaken inzake ondeugdelijk gebruik en op rechtszaken zit niemand te wachten.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. Ook de Volkskrant besteed er aandacht aan: ‘Vreemde hobby: techgiganten aanpakken’ via @OpenNieuws op Twitter -> http://ow.ly/2KFoO

    😉 Groeten, Joost

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Ook bij open source heb je regels te accepteren « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Open Trends, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This