Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 2, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Privacy, Social Media | 0 comments

James Boyle over de Digital Economy Act

James Boyle over de Digital Economy Act

De handhaving van de Digital Economy Act heeft volgens James Boyle middeleeuwse trekjes

Kortgeleden schreef ik een post over Hoe ongewenste wetten tot stand komen. Hieraan gerelateerd is een interview met James Boyle dat ik vanmiddag bekeek. Boyle spreekt zich hierin uit over de Britse Digital Economy Act. Hij zegt onder meer:

This idea of privatising justice, which we know from the feodal system -which we know from the middle ages where we basically turn over to private parties to invoke the power of the state – this is something not to be done lightly. And in my view the Digital Economy Act sets the balance in the wrong place. Content providers have very legitimate reasons to want to protect their content, but their interests are not the only interests. And getting access to the internet, as lot of people have pointed out, is just as fundamentally part of a citizen’s daily life as getting access to the roads.”

Iedereen met een beetje gezond verstand kan hierop de vraag stellen “maar waarom is deze wet dan tóch aangenomen?” Boyle is hier helder over: er is sprake van gebrek aan beeldvorming bij zowel het publiek als de politiek. Voor een nieuw wetsvoorstel loopt de mainstream pers niet warm, waardoor een groot deel van het proces relatief ongestoord kon plaatsvinden. Aan de andere kant spraken vertegenwoordigers van de entertainmentindustrie zich wel uit over de door hun gewenste maatregelen. Een onevenwichtige informatiestroom dus die volledig aansluit bij de stelling van Mancur Olson:

In short, the committed minority can often beat the disorganized majority.”

Volgens Boyle had deze eenzijdige beeldvorming voorkomen kunnen worden als de gevolgen meer onder de aandacht waren gekomen: netneutraliteit, privacy, vrijheid van meningsuiting. Hij is daarom blij met de steeds grotere rol die digitale burgerrechtenorganisaties, zoals de Open Rights Group, hierin spelen.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This