Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 31, 2010 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 1 comment

Vind bieb-ebooks via de webbrowser

Vind bieb-ebooks via de webbrowser

Dat zou toch mooi zijn: een ebook zoeken via Google en daarbij automatisch de catalogi van bibliotheken doorstruinen. En het vervolgens, waar van toepassing, kunnen downloaden, lenen of aanschaffen. De basis hiervoor wordt gelegd met BookServer:

The BookServer is a growing open architecture for vending and lending digital books over the Internet. Built on open catalog and open book formats, the BookServer model allows a wide network of publishers, booksellers, libraries, and even authors to make their catalogs of books available directly to readers through their laptops, phones, netbooks, or dedicated reading devices. BookServer facilitates pay transactions, borrowing books from libraries, and downloading free, publicly accessible books.

Om dit systeem te laten functioneren wordt gewerkt met een open standaard voor de uitwisseling van e-content, OPDS (Open Publication Distribution System). Deze standaard maakt het mogelijk e-content te zoeken, onafhankelijk van locatie, maar geschikt voor alle hardware of apps. OPDS is sinds 2009 in ontwikkeling door een gemeenschap van ebookontwikkelaars, uitgevers, bibliothecarissen en verkopers. Dit vanuit de doelstelling een eenvoudige standaard te creëren om catalogi voor ebooks, magazines en andere digitale content aan te leggen.

In het rapport eBook Feasibility Study for Public Libraries stelt COSLA (Chief Officers of State Library Agencies) glashelder dat de BookServer-benadering voordelen voor bibliotheken oplevert:

Each library system is struggling to create a better user experience for finding and using library materials. Each library system is wondering how to be at the point of need. This is a problem more easily solved together. Because of Amazon, Google, Netflix, and more, people are used to searching and browsing collections at a national level and beyond. They have come to expect this. A BookServer approach for all library eBooks would help strike a blow against centralized, corporate control of intellectual property and promote wider use and appreciation of community resources. A joint BookServer project like Open Library may be a way to apply pressure to Google’s increasingly commercialized search algorithms: providing access to all the world’s information should not mean Google needs to own it, control it, or profit directly from it.

Onderstaand een grafische weergave van de wijze waarop BookServer het zoeken naar e-content vereenvoudigt, afkomstig uit het COSLA-rapport.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This