Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 26, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Boeken, Social Media | 0 comments

Google Book Search niet slecht voor portemonnee schrijvers en uitgevers

Google Book Search niet slecht voor portemonnee schrijvers en uitgevers

Hannibal Travis, rechtenprofessor aan Florida International University, heeft een onderzoek gepubliceerd naar de effecten van Google Book Search op de verkoop van boeken, Estimating the Economic Impact of Mass Digitization Projects on Copyright Holders: Evidence from the Google Book Search Litigation. Hij reageert hiermee op de aantijgingen van bijvoorbeeld de Duitse regering, maar ook concurrenten van Google, die stellen dat massadigitaliseringsslagen negatieve economische gevolgen hebben voor de schrijvers en uitgevers. Zoals blijkt uit onderstaande conclusie heeft Travis hiervoor in zijn onderzoek geen bewijs gevonden:

This study has found no support for an imminent monopoly by Google over books. Publishers of printed books continue to increase their sales and profits. Their rate of sales growth has increased since the scanning of books into GBS by Google. Book sales are growing faster than retail sales or the economy as a whole. These findings suggest that the benefits of digital libraries to American students and persons of limited disposable income, in terms of accessibility of information about and inside books, need not be sacrificed to save publishers from “Napsterization” and the loss of their customers. Moreover, the potential gains in economic efficiency, freedom of expression, and global democratization represented by digital libraries like GBS are more likely to outweigh any damage done by GBS to publishers, than had the findings of this study been otherwise.”

Hieronder het volledige rapport van Travis:

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This