Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 19, 2010 in Bibliotheek, Social Media | 0 comments

Open zoeken naar de oorzaak van Alzheimer

Open zoeken naar de oorzaak van Alzheimer

Alweer een week geleden gepubliceerd, een eeuwigheid in webtermen, maar desondanks meer dan waardevol genoeg om nog even te belichten: Sharing of Data Leads to Progress on Alzheimer’s in de New York Times. In dit artikel wordt verhaald over de behaalde overeenstemming tussen de farmaceutische industrie en onderzoekers en instellingen wereldwijd onderzoeksresultaten inzake de ziekte van Alzheimer met elkaar te delen:

It’s not science the way most of us have practiced it in our careers. But we all realized that we would never get biomarkers unless all of us parked our egos and intellectual-property noses outside the door and agreed that all of our data would be public immediately.”

Het onafhankelijke Foundation for the National Institutes of Health zorgde voor de verwerving van fondsen om het onderzoek naar zogenaamde biomarkers te financieren. Onderzoek hiernaar werd al langer gedaan, maar het delen van resultaten was niet aan de orde.

The problem in the field was that you had many different scientists in many different universities doing their own research with their own patients and with their own methods […] Different people using different methods on different subjects in different places were getting different results, which is not surprising. What was needed was to get everyone together and to get a common data set.”

Naast het delen van resultaten en het daarmee versnellen van het onderzoeksproces worden ook eventuele nadelige effecten ‘verdeeld’. Waar het oorspronkelijk een kleine groep onderzoekers of een instelling zou zijn die ‘aangekeken’ zou worden op slechte resultaten is er nu een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En het delen van de kosten is een belangrijk pré. Omdat er veel onderzoek nodig is was het voor een farmaceutisch bedrijf in financieel opzicht weinig aantrekkelijk de portemonnee te trekken. De opbrengsten zouden eenvoudigweg niet opwegen tegen de kosten. Dat probleem is nu uit de wereld. Ik vind het een prachtig voorbeeld van open access en open content.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This