Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 30, 2010 in Bibliotheek, Social Media, Technologie | 0 comments

Het ebook kan dealbreaker zijn

Het ebook kan dealbreaker zijn

Deze week ontstond er ophef over de exclusieve overeenkomst die verscheidene auteurs sloten met agent Andrew Wylie.  Eén en ander had betrekking op het aanbieden van digitale versies van hun boeken aan Amazon, zonder dat daarbij de oorspronkelijke uitgever betrokken was. Deze bleek in het aanbieden van ebooks namelijk geen partij. Ik besteedde er eerder Ook uitgeverijen gaan indie aan. Voor auteurs biedt het ‘vergeten’ van het opnemen van afspraken inzake digitaal uitgeven in hun contracten dus de mogelijkheid om zich heen te kijken. Aan een exclusieve overeenkomst met Amazon kleven echter ook nadelen, stelt The Authors Guild, de vertegenwoordiger van Amerikaanse auteurs:

That the Wylie/Odyssey agreement is reportedly exclusive raises many questions and concerns. Authors should have access to all responsible vendors of e-books. Moreover, Amazon’s power in the book publishing industry grows daily. Few publishers have the clout to stand up to the online giant, which dominates every significant growth sector of the book industry:  e-books, online new books, online used books, downloadable audio, and on-demand books. […] Adding to Amazon’s strength may yield short-run benefits, but it’s not in the interests of a healthy, competitive book publishing market.”

Volgens The Authors Guild zijn de traditionele uitgeverijen zelf debet aan het soort overeenkomst dat Wylie met Amazon kon sluiten. Het royaltiepercentage dat auteurs momenteel van hun uitgever uitbetaald krijgen (rond de 25%) is gewoonweg te laag. De belangenorganisatie stelt echter dat daarin zonder twijfel verandering komt:

Low e-book royalty rates will, as e-book sales become increasingly important, emerge as a dealbreaker for authors with negotiating leverage. Publishers will, inevitably, agree to reasonable royalties rather than lose their bestselling authors to more generous rivals and startups.”

Het signaal dat het met de verkoop van ebooks goed gaat kwam trouwens, hoe treffend, van Amazon-baas Jeff Bezos:

I predict we will surpass paperback sales sometime in the next nine to 12 months. Sometime after that, we’ll surpass the combination of paperback and hardcover.”

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Het ebook kan dealbreaker zijn « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by bibliotheek20, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog:…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This