Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 28, 2010 in Bibliotheek, Internet, Muziek, Social Media, Technologie | 1 comment

Social media helpt de passie voor muziek te verspreiden

Social media helpt de passie voor muziek te verspreiden

De keuze was gisteren in Delft de studiedag van de NVMB bij te wonen of naar Amsterdam af te reizen voor een workshop Web2.0 & muziek door Erwin Blom. Ik koos voor het laatste, voornamelijk omdat ik denk dat het voor bibliotheken zinvol is te leren van datgeen wat buiten de sector gebeurt. Dat neemt niet weg dat ik ook graag in Delft geweest was, omdat daar, ingegeven door mijn pleidooi, mede Spotify op de agenda stond. Maar goed, een mens kan niet alles en het verhaal van Blom was, naar wat ik al verwachtte, deels zeker toepasbaar op de uitdaging waarvoor bibliotheken staan.

Blom heeft als stelling dat Twitter momenteel het belangrijkste kanaal is om bezoekers te trekken. Social media heeft ervoor gezorgd dat mensen meer op elkáár vertrouwen dan op de algemeen geldende mening, bijvoorbeeld een plaatrecensie in een krant. Informatie over, in dit geval muziek, wordt gevonden via vrienden. “Besef dat muziek passie is en dat die gevoed moet“, is Blom’s devies. Dat kan bijvoorbeeld door muziek gratis ter beschikking te stellen. Hij noemt als voorbeeld Silence Is Sexy dat haar nummers via bittorrent distribueert. Daarnaast vinden fans het leuk een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Via Twitter heb je dat zelf in de hand. Blom geeft als voorbeeld Mike Skinner van The Streets die op Twitter meldt dat hij een nieuwe mengtafel gekocht heeft. Voorwaarde voor succes op Twitter is echter dat je in contact treedt met volgers. Reageer dus op opmerkingen en vragen. Omdat je hiermee tevens in een andere timeline terechtkomt wordt de publieksgroep vergroot. Verdieping van wat je twittert kan je kwijt op een blog. Blom heeft zelf als doelstelling te bloggen om reacties te krijgen. Om dit te bewerkstelligen raadt hij aan niet al te veel ‘affe’ verhalen te posten. Oproepen tot vragen vergroot de participatie van anderen op je blog.

De connectie met fans is door de opkomst van sociale netwerken veel eenvoudiger geworden. Bands maken hiervan in een aantal gevallen succesvol gebruik, soms zelfs door er zelf weinig of geen moeite in te steken. Het succes van Kyteman bijvoorbeeld is voor een deel te danken aan het posten van livefilmpjes op Youtube. Door fans welteverstaan. Een ander voorbeeld is de stortvloed aan wannabe Anoukclipjes op datzelfde Youtube. Je kan je natuurlijk afvragen of je als artiest blij moet zijn met de onvermijdelijke gigantische missers die daarbij aan de wereld blootgesteld worden, maar slechte publiciteit is ook publiciteit. En mooi materiaal is natuurlijk mooi meegenomen. Meerdere artiesten aggregeren dit materiaal om hun eigen site voortdurend van nieuwe content te voorzien.

Natuurlijk zijn er, naast Twitter en Youtube, ook specifiek op muziek gerichte gereedschappen die helpen de waar onder de aandacht te brengen. Blom laat een aantal de revue passeren:

Bandcamp en Soundcloud zijn beide een platform waarnaar muziek geüpload kan worden die je vervolgens desgewenst kan embedden in een eigen site.

Bandize is een managementtool als je de zaken serieus wilt aanpakken.

Addictomatic is een site die Twitertrends in kaart brengt en waarmee dus ook eigen succes gemeten kan worden.

Mailchimp is online mailinglistsoftware.

Surveymonkey is software om online marktonderzoek mee te doen.

Over de mogelijkheden die bibliotheken hebben om ook van dit soort diensten gebruik te maken zal ik in een later stadium dieper ingaan. Dat er kansen liggen is echter evident. Wat dat betreft verwijs ik graag alvast naar mijn eerdere post De bibliotheek vormt de context.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This