Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 30, 2010 in Bibliotheek, Open Source, Open Standaarden, Privacy, Social Media, Technologie | 0 comments

Diaspora: een open source- en privacyvriendelijk sociaal netwerk

Diaspora: een open source- en privacyvriendelijk sociaal netwerk

In het licht van alle, in mijn ogen althans, zorgwekkende ontwikkelingen rondom Facebook, klinkt de belofte van Diaspora als een geschenk uit de hemel: een privacy aware, personally controlled, do-it-all distributed open source social network:

Enter your Diaspora “seed,” a personal web server that stores all of your information and shares it with your friends. Diaspora knows how to securely share (using GPG) your pictures, videos, and more. When you have a Diaspora seed of your own, you own your social graph, you have access to your information however you want, whenever you want, and you have full control of your online identity. Once we have built a solid foundation, we will make Diaspora easy to extend to facilitate any type of communication, and the possibilities will be endless.

Momenteel zoeken de vier studenten achter het project (Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer en Ilya Zhitomirskiy) via Kickstarter financiering om in de zomer de basis voor Diaspora te leggen. Uitgangspunt ervan is de stelling van professor Erben Moglen dat

the convenience of putting all of our information in the hands of companies on “the cloud” is training us to casually sacrifice our privacy and fragment our online identities

Over de onderliggende techniek wordt nog niet zoveel gemeld. De initiatiefnemers melden dat de communicatie tussen gebruikers snel en intuïtief dient te verlopen en dat de techniek dit mogelijk maakt zonder de nadelen van de cloud. Nadat zij drie maanden fulltime hebben gewerkt aan een stabiele basisversie wordt de broncode vrijgegeven aan de open source-community. Al met al een interessant project dat ik goed in de gaten zal houden.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This