Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 15, 2010 in Bibliotheek, Blogs, Privacy, Social Media | 0 comments

23 dingen #10: Google Maps/Streetview

23 dingen #10: Google Maps/Streetview

Locatiegebaseerde diensten gebruik ik zelf zeer sporadisch. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik het eigenlijk niet zou willen gebruiken, omdat het gevoelsmatig inbreuk maakt op mijn gevoel van privacy. Bij iPhonetoepassingen die bij het opstarten verzoeken om toestemming gebruik te mogen maken van mijn locatiegegevens wijs ik dit daarom altijd af. Voor mijn Twitter-app Tweetie staat die dus standaard uit. De enige keer dat ik hem bewust aanzette was toevalligerwijs kort geleden, toen ik met een gebroken ketting langs de kant van de weg stond en het wel aardig vond aan de gemeenschap mede te delen. Daarna heb ik het echter gelijk weer gedeactiveerd. Op hetzelfde moment kon ik via Google Maps ook uitzoeken waar ik nu precies stond, zodat ik de hulptroepen (want ik had geen kettingpons bij me) kon voorzien van een goede routebeschrijving. Daarvoor heel handig dus, al pak ik eerlijk gezegd, wanneer ik een route uitstippel, nog steeds liever mijn papieren kaart. Het overzicht is daarop gewoonweg nog beter, maar dat ligt ongetwijfeld ook aan het feit dat het mij ontbreekt aan een 30 inch beeldscherm.

Ik ervaar het niet gebruiken van locatiegebaseerde toepassingen als FourSquare of Gowalla allerminst als een gemis. Sterker nog: ik wordt af en toe niet goed van de meldingen op Twitter dat persoon sus of zo zich nu op locatie a of b bevindt en al dan niet  burgemeester (mayor) van die toko geworden is. Dit soort berichtjes heeft voor mij dezelfde statuur als de melding dat iemand naar bed gaat of de aardappels heeft laten aanbranden. Gewoon lekker voor jezelf houden, want wat mij betreft te licht bevonden voor opname in het Library of Congress. Maar goed, misschien mis ik wel iets.

Ten opzichte van Google Street View heb ik een ambivalent gevoel. De techniek vind ik schitterend en ik zie de voordelen die het heeft, bijvoorbeeld bij het zoeken van een vakantiebestemming of het vinden van een huis. Ook hierbij echter weer het gevoel dat er inzake privacy wel erg lichtzinnig mee omgesprongen wordt. Wat dat betreft vind ik de houding van Duitsers voorbeeldig.

 

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This