Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 12, 2016 in Bibliotheek, FabLab, Maken | 1 comment

Te gast bij Stellenbosch University 14th Annual Library Symposium

Te gast bij Stellenbosch University 14th Annual Library Symposium

Hoe balletjes kunnen rollen. In het voorjaar van 2015 ondernamen we met FryskLab de Makertour, op en neer naar Florence. Onze presentatie daar trok de aandacht van Randa Al Chidiac, voorzitter van de
Lebanese Library Association, wat leidde tot haar verzoek om bij een bibliotheekcongrescongres in Beiroet ook een verhaal over bibliotheeklabs te houden. Dat gebeurde dit voorjaar en één van de andere sprekers aldaar was Ellen Tise, directeur van de universiteitsbibliotheek in het Zuid Afrikaanse Stellenbosch. Al tijdens het congres in Beiroet zei ze me dat ze er een uitnodiging zou volgen om ook bij haar een verhaal te komen vertellen.

Het officiële verzoek volgde kort daarop, wat inhield dat ik afgelopen week vertoefde in Stellenbosch en ik een verhaal vertelde tijdens het symposium Shaping the academic library of the future: adapt, empower, partner, engage. Erg interessant vond ik twee verhalen binnen de track Collaboration and partnerships driving academic libraries. Lindiwe Soyizwapi van de Universiteitsbibliotheek van Pretoria vertelde over hun makerspace en de wijze waarop studenten hiervan gebruik maken. En Anita Nel van de universiteit van Stellenbosch hield een verhaal over het bedrijf Innovus, dat studenten helpt van idee naar product.

Op mijn presentatie kreeg ik veel positieve reacties. De argumenten om de universiteitsbibliotheek als centrale makershub op een campus te gebruiken liggen voor het oprapen en kunnen ook naadloos verbonden worden met de essentie van het bibliotheekwerk: kennisdeling. In het artikel Making Sense: Can Makerspaces Work in Academic Libraries? (PDF) van John Burke zijn al die elementen bondig bijeengebracht.

In Nederland heeft helaas nog geen enkele universiteitsbibliotheek de stap gezet om een makerslab in haar dienstverlening op te nemen. Dat betekent overigens niet dat er niet over wordt nagedacht, maar in feite is het gewoon zaak te dóen. De voornamelijk Amerikaanse voorbeelden helpen weifelende managers wellicht over de streep. In die zin is er namelijk een lijn te trekken met de aanwas van labs in openbare bibliotheken. Ook daar liepen de Amerikanen voorop en zie enkele jaren later wat er in de rest van de wereld gebeurt. Goed voorbeeld doet volgen.

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This