Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 10, 2012 in Auteursrecht, Innovatie, Muziek, Technologie | 0 comments

Omarm de remix

Blueszanger Blind Willie McTell omschreef zijn maakproces als volgt: “I jump ‘em from other writers but I arrange ‘em my own way.” Creatief hergebruiken dus. Dat is precies het verhaal dat Kirby Ferguson vertelt met zijn reeks Everything Is A Remix. In onderstaande TED-talk illustreert hij zijn stelling met onder andere het The Grey Album van DJ Danger Mouse:

2004. Brian Burton, aka Danger Mouse, takes the Beatles’ “White Album,” combines it with Jay-Z’s “The Black Album” to create “The Grey Album.” “The Grey Album” becomes an immediate sensation online, and the Beatles’ record company sends out countless cease-and-desist letters for “unfair competition and dilution of our valuable property.”

Now, “The Grey Album” is a remix. It is new media created from old media. It was made using these three techniques: copy, transform and combine. It’s how you remix. You take existing songs, you chop them up, you transform the pieces, you combine them back together again, and you’ve got a new song, but that new song is clearly comprised of old songs.

But I think these aren’t just the components of remixing. I think these are the basic elements of all creativity. I think everything is a remix, and I think this is a better way to conceive of creativity.”

Naast The Grey Album haalt Ferguson ook talloze voorbeelden aan uit het vroege oeuvre van Bob Dylan, evenals de kopiedrift van Apple, waarbij de laatste het echter allesbehalve op prijs stelt wanneer zijzelf gekopieerd worden. Goed verhaal, ook de wijze waarop Ferguson het vertelt. Aanrader dus!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This