Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 24, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Mediawijsheid, Politiek, Technologie | 0 comments

Onderschrijft de VOB de missie van SOS Internet?

Gisteravond vond in Amsterdam de startbijeenkomst plaats van SOS Internet. Het Steunfonds Open en Stabiel Internet wil zich voegen in de rechtszaak inzake een blokkade van The Pirate Bay en daarmee de gebruiker/burger vertegenwoordigen. De gedachte hierachter is dat de rechtszaak niet slechts gaat om inbreuk op auteursrechten, maar dat er een veel breder maatschappelijk belang dient. Het feit dat gisteren naast XS4All en Ziggo ook tal van andere Nederlandse internetproviders een verzoek tot blokkade kregen is in dat opzicht een veeg teken.

In de avond, die uitstekend werd geleid door Michiel Leenaars, directeur van Internet Society Nederland, werd gediscussieerd over verschillende onderwerpen. Zo kan je de vraag stellen of het blokkeren tot toegang tot online content geen inbreuk op het vrije recht tot informatiegaring is. Tevens speelt er een technologiediscussie over de gevolgen die het blokkeren van sites kan hebben. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er via een bepaalde IP ook sites worden geblokkeerd die op geen enkele wijze inbreuk maken? En is het blokkeren van sites de beste manier om inbreuk/ongewenst gedrag te bestrijden? En welke gevaren loopt de infrastructuur van het internet hiermee?

Vanzelfsprekend werd ook gesproken over de wijze hoe draagvlak te krijgen onder de gebruikers en op welke manier er fondsen geworven kunnen worden. Het is namelijk best lastig om deze materie op eenvoudige wijze te verhelderen, zowel voor gebruikers als voor de rechter. Afgesproken is daarom dat alle aanwezigen via een mailinglijst ideeën uitwisselen om antwoorden op voornoemde vragen te formuleren.

Vanuit de bibliotheek wik ik in ieder geval alles in het werk stellen om onze leden op de zaak te wijzen. Het past namelijk naadloos bij onze missie gebruikers mediawijs te maken. Het zou daarom geweldig zijn als de VOB als één van de door SOS Internet vertegenwoordigde partijen wil doorgaan. Bij deze dus de vraag: wilt u dat, VOB?

[portfolio_slideshow]

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Intervrijheid en bibliotheken #vob #acta at Muziek & de bibliotheek - [...] Onderschrijft de VOB de missie van SOS Internet? at Muziek & de bibliotheek Gisteravond vond in Amsterdam de startbijeenkomst…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This